Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 «Το 1930 γιορτάζονται σε όλη την Ελλάδα τα 100 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Το Ρέθυμνο, προσδοκώντας από τη χρονιά εκείνη να δώσει στην επέτειο της Αρκαδικής Εθελοθυσίας Πανελλήνιο χαρακτήρα, επιλέγει ως ημερομηνία εορτασμού της Εκατονταετηρίδας την 8η Νοεμβρίου.

Η δεκαμελής επιτροπή που καταρτίζεται προσκαλεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο να τιμήσει με την παρουσία του τη διπλή γιορτή. Την Εκατονταετηρίδα της Ανεξαρτησίας και την 64η επέτειο του Αρκαδίου.

Ο Βενιζέλος έρχεται στο Ρέθυμνο με το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ», έρχεται προσκυνητής στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, στην οποία μεταβαίνει έφιππος, μια και ο δρόμος προς το Αρκάδι φτάνει μέχρι την Αμνάτο.

Το φιλόξενο Ρέθυμνο προετοιμάζεται έξι ολόκληρους μήνες για τη μεγάλη μέρα, στολίζεται και υποδέχεται τον Εθνάρχη παρουσία όλων των πνευματικών του τέκνων, σύσσωμης της πολιτικής του ηγεσίας αλλά και παρουσία ζώντων αγωνιστών της Κρητικής Επανάστασης.

Ο εορτασμός είναι μεγαλοπρεπής, Παγκρήτιος αλλά και Πανελλήνιος.

Ο Πολύβιος Τσάκωνας, μέλος της επιτροπής εορτασμού, εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ».

Καταγράφει σε 17 συνεχόμενα φύλλα με κάθε λεπτομέρεια την προετοιμασία, το ίδιο το γεγονός και τον απόηχό του, φυλάσσει έγγραφα και χειρόγραφα, φυλάσσει ευλαβικά μέχρι και τις ίδιες τις εικόνες των Κρητών Αγωνιστών που πλαισιωμένες από δάφνινα στεφάνια στόλισαν εκείνη τη μέρα τα σπίτια και τους δρόμους του Ρεθύμνου.»

Πηγή:«ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ», Παρασκευή 11/11/2016  σ. 13

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του εορτασμού στην Ψηφιοποιημένη Συλλογή Ανέμη «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ»,1930 σσ.50-80

© 2024 Αρκάδι: Η μεγάλη αυτοθυσία! | WordPress Theme : ScrollMe